Der MEGGLE Grillatlas
Deutschlands beste Grill-Hotspots
Kennersadvies
Onze tips voor de geslaagde barbecue
Hier kan je belangrijke en nuttige informatie vinden rond het thema “Barbecueën” –zodat de barbecueavond tot een zeer bijzondere smaakbelevenis kan uitgroeien.
Een goede voorbereiding is reeds de helft van het succes.
De juiste voorbereiding.
Om op jouw feestje ontspannen te blijven, doe je het best al het één en ander de dag voordien– zo bijvoorbeeld het barbecuevlees in marinades leggen. Wees voorbereid en denk erover na, wanneer je met het barbecueën wil starten - houtskool heeft namelijk 20 tot 30 minuten nodig om goed te branden.
En nog een tip: laat het best meteen een deel van de vleeswaren door de slager vacuüm verpakken. Als de gasten toch niet zo’n grote honger hebben, kan je het overgebleven vlees zonder enig probleem nog een paar dagen in de koelkast bewaren.
De beste hulpmiddelen voor een geslaagd barbecuefeestje
De perfecte barbecueaccessoires
Vooraleer te barbecueën, zou je een paar praktische hulpmiddelen klaar moeten leggen: een snijplank met sapgoot en een scherp mes voor het opensnijden van het barbecuevlees evenals een kwast met natuurlijke borstelharen, voor het bestrijken van het barbecuevlees en een rooster. Om de stukken vlees op de barbecue te leggen en om te keren, is een lange barbecuetang onontbeerlijk. Wie in plaats daarvan met een normale vork werkt, riskeert al snel verbrande vingers. Bovendien gaat door het prikken waardevol vleesnat verloren en wordt het barbecuevlees snel droog en taai.
De perfecte BBQ-bijgerechten
Gezond barbecueën
Aluminium schotels beschermen groenten bij het barbecueën tegen vitamineverlies en zorgen ervoor dat ze niet zo snel aanbranden. Intussen zijn er ook barbecues met wok-element. Daarmee kunnen vlees en groenten uiterst vetarm en met behoud van alle voedingswaarden bereid worden.
Gaartijd voor het barbecuevlees
De ideale gaartijd
De vuistregel voor de gaartijden luidt: reken per centimeter vleesdikte met één tot twee minuten per zijde om volledig gaar te worden.
Rundvlees: steak rosé: 8 tot 9 minuten, steak hardgebakken: 12 tot 13 minuten
Varkensvlees: kotelet en steak, hardgebakken: 10 tot 12 minuten
Lamssteak: 6 minuten (rosé), 8 minuten doorbakken
Lamsfilet: 4 minuten
Gevogelteborst: 12 minuten
Om het gaarniveau te weten te komen, gewoon met de barbecuetang op het vlees drukken. Voelt het mals aan, dan is het in de kern nog rauw. Veert het lichtjes wanneer je er nog wat meer op drukt, dan is het rosé. Voelt het stevig aan, dan is het ook binnenin volledig gaar geworden.
Barbecueën aan een snel tempo
Gasbarbecue: het praktische alternatief
Wie onmiddellijk na het aansteken met het barbecueën wil beginnen, zit goed met een gasbarbecue. Het verschil met een houtskoolbarbecue: hier komt het niet zo snel tot een aanzienlijke rookontwikkeling. Bij de keuze van de apparatuur let je best op het volgende: twee of meer afzonderlijk regelbare gasbranders zijn belangrijk om de gasbarbecue zo veelzijdig als de houtskoolbarbecue te kunnen gebruiken. Uitlekkend vet mag in geen geval in de branders geraken. Let er daarom op dat het toestel speciale stalen platen boven de vlammen of zijdelings aangebrachte branders heeft.